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Mr. Bavid £. Wilson
4619 Brightmore Court
Bloomfield Hills, MI 48013

Dear Mr. Wilson:

This is 1in Fesponse to your request for a declaratory ruling regarding the
provisions of the Campaign Finance Act ("the Act"), 1976 PA 388, as amended,
governing independent expenditures. Because your request does not specify a
set of facts, no declaratory ruling will be issued.

Since the questions you raise have wide applicability and have not pre-
viously been answered by the Department of State, they will be dealt with
via the following interpretation of the Act,

You raise a series of questions with respect to the permissible activities
of "Independent Expenditure Groups (I£G)". This is to advise you that there
is no mention in the Act of anything called an independent expenditure?> - -
group. An individual or a group may make an expenditure. When a group
makes expenditures including independent expenditures of $200.00 or more in
a calendar year the group is required to file a statement of organization as
a3 committee pursuant to the Act.

‘A group making an independent expenditure of more than $100.00 is required
to file an independent expenditure report pursuant to section 51 of the Act
(MCL 169.251). Enclosed is an interpretative statement issued to Deane
Baker September 5, 1981 which deals with reporting independent expenditures.

As indicdted previously, a group making expenditures of $200.00 or more in a
calendar year is a committee.and is thus required to file a statement

of organization and periodic campaign statements. This interpretative sta-
tement will not deal in detail with the filing requirements of committees
since your questions by and large are related to the definition of the term
"independent expenditure” in the Act.

Section 9(1) of the Act (MCL 169.209) defines independent expenditure as
follows:

Sec. 9. (1) "'Independent expenditure' means an expen-
diture as defined in section 6 by a person if the expenditure
{s not made at the dircction of, or under the control of,
another person and 1f the expenditure is not a4 contribution
to a committee.,"

Before answering your questions 1t should be noted that they appear to

be premised on the regulations prowulgated to implement the Federal Election
Campaign Act which establish “consultation, consent, and communication” as
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the criteria which form the test of an independent expenditure (11 CFR
109.1). In both the federal regulations and the Act an independent expen-
diture is required to be reported by only the entity making the expenditure.
[f it is not an independent expenditure it must be reported by the benefi-
ciary committee as well. A gubernatorial committee which utilizes public
funds is subject to a limitation on total expenditures hy sectidén 67 of the
Act (MCL 169.267). If an expenditure i5 not an independent expenditure pur-
suant to the Act it must be included as an in kind contribution and thus
added to the total of expenditures subject to the limit established in sec-
tion 67. Section 70 of the Act (MCL 169.270) makes this very clear for
publically funded gqubernatorial campaigns. Section 70 states:

Sec. 70. “A contribution or expenditure which is v
controlled by, or made at the direction of, another person,
including a parent organization, subsidiary, division, commit-
tee, department, branch, or local unit of a person, shall be
reported by the person making the expenditure or contribution,
and shall be regarded as an expenditure or contribution attri-
butable to both persons for purposes of expenditure or contri-
bution limits.

Section 31 (MCL 169.231) makes the same principle applicable for contribu-
tion limits established by the Act for campaigns which do not apply for

public funding pursuant to section 61 to 71 of the Act (MCL 169.261 to
169.271). .

As the foregoing indicates the critical determination which must be made
before concluding a particular expenditure is an independent expenditure
which is only reportable subject to limitations imposed on the maker is

‘whether the expenditure was "made at the direction of, or under the control
of another person. . ."

The American Heritage Dictionary of the English Language, Houghton Mifflen
Co., 1978, defines "direction" in relevant part as follows:

“1. The act or function of directing, 2. Management,
supervision, or guidance of some action or operation. 5. An
instruction or series of instructions for doing something. 6.
An order or command; authoritative indication."

"Control" is defined in the same dictionary, again in relevant part, as
follows:

"l1. To exercise authority or dominating influence over;
direct; regulate. 2. To hold in restraint.,"”

With this background your questions are discussed below.
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"1. To what extent, if anv, may a candidate, campaign official,
volunteer, or any other member of a campaign committee directly or
indirectly communicate with an JEG?

"A.,  What constitutes communication?

"B. What constitutes campaign or [EG association?

"2. Under what conditions may a candidate, campaign official,
volunteer, or other member of a campaign committee seek support of [EG's for
the candidate and his policies?

"A. May a campaign official contact an official of a private expen-
diture group to seek active and financial support in behalf of, the
candidate? -- May a campaign official seek such support through a (neutral)
third party or intermediary?

"B. May a campaign official express gratitude to an official of an IEG
for their offer of, and expressions of support?

“C. May a candidate or campaign official accept an invitation to speak
before an IEG, realizing that his acceptance and appearance may increase
that group's active and financial support for that candidate in the futuis?”

These questions ask about the extent of permissible communication between a
committee and a gubernatorial candidate on whose behalf the committee wishes
to make an independent expenditure. As the foregoing analysis indicates
communication between committees is not requlated by the Act. The critical
determination to be made is if the particular expenditure was made at

the direction of, or under the control of another person. Therefore,

these questions can only be answered in terms of the character of the-com-
munication between the committees.

"3, In wnat ways are 1EG's limited in the nature of their support for
an individual candidate?

"A. May such group utilize T.V., radio, and press advertisements?

"B, May I[EG's participate at public rallies in behalf of a candidate?

"C. To what extent are IEG's limited in the amount they may spend in
behalf of a specific candidate?"

A committee making independent expenditures is like any other committee. It
may utilize any lawful medium to convey its messaqe to the voters without
limitation as to amount. This does not exclude participation in public
rallies. However, it should be noted that joint participation with a can-
didate comnittee could create the impression that the committee making an
independent .expenditure is under the direction or control of the candidate
committee. The only relationship which would transform an independent
expenditure into an in kind contribution subject to the Act's limitations on
contributions or expenditures is a relationship characterized by one person
directing or controlling the expenditures made by another person.

"4. May an IEG solicit funds in the name of a specific candidate?

Example: As Organization "X", we are strongly in support of Candidate
"Y* for Governor, and hope that you may support us in this effort. Your
financtal and active support in this regard is appreciated.”
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There is nothing in the Act which would precliude this type of solicitation
as long as the solicitation is not made at the direction of or under the
control of another person.

"56. May a paid consultant to a campaign actively participate in the
activities of an IEG supportive of the same campaign?

Example: May a consultant to a campaign act as a consultant to an IEG
which is supportive of that campaign? "

Although you do not specify the functions of a consultant it will be assumed
that a "paid consultant" is a person who is in a pasition to make or

influence decisions with respect to the use of campaign resources. A person
with access to and influence with the decision makers in a campaign is cer-

tainly in a position to participate in the exercise of direction or control
by one committee over another.

While each fact situation must, of course, be analyzed on its own merits,
the use of the same consultant by a candidate committee and an independent
committee making expenditures on behalf of the candidate certainly creates
the appearance of direction or control which would negate a claim that
expenditures by a committee were truly independent.

"6. If a founder of an IEG becomes a candidate for governor, may the
1EG which he founded actively support his candidacy? -- What additional
Vimitations, if any, must such an IEG adhere to in this regard?" cae -
If the founder divests him or herself of all authority with respect to deci-
sions regarding expenditures by the committee or any other manifestation of
direction or control of the committee then the committee may make indepen-
dent expenditures in behalf of the candidacy of the founder.

. 7. May non-profit organizations, established for the purpose of
public education, act under the law as an [EG?"

Yes, such a group may make expenditures. However, like all other entities
it must report its activities as specified in the Act. You should also be
advised that a corporation, whether for -profit or not, may not utilize
corporate funds in behalf of a candidate committee (see MCL 169.254). A
corporation may form a separate segregated fund pursuant to section 55 (MCL

169.255), which may make expenditures in behalf of a gubernatorial can-
didate.

"8. What limitations, if any, are placed on private citizens, not
officially associated with a specific campaicn or IEG, to actively par-
ticipate in.seeking IEG support for a specific candidate?"

The Act does not regulate the ability of a "private citizen" to express
political views or to urge any other person to take positions on issues or
candidates, However, when this support is ménifested through spending
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resources on campaigns, then the filing and reporting provisions of the Act
are applicable. Without specific information a more detailed answer to this
- question cannot be formulated.

This response is informational only and does not constitute a declaratory
ruling.

Very truly yours,

Phillip T. Frangos, Director
Office of Hearings and Legislation
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