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. Charter Commission.
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Lansing, Michigan

- Dear Mr. Walsh:

‘This responds to your letter of Aprii 27, 1977 regard1ng the TegaT S
status of the City of Lansing Charter Comm1ss1on under P.A. 388 of 1976 -
~c0mmon1y referred to as the Campa1gn Finance Act ("The Act") ‘ .
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Your letter asks two questlons

> : (1) Are ihe C1ty of Lans1ng Charter Comm1ss1oners “cand1dates"
"~ as defined in the Act? . .

{he

(2) 1Is the’ City of Lans1ng Charter Comm1ss1on a' ‘committee"
v under the Act? ‘

Sec. 3(1) of the Act defines "candidate" as an 1nd1v1dua1 who seeks
"elective office". For purposes of this Act only, "candidate"” 1nc1udes an
-individual who is an "elected officeholder" of an "elective office.’

"Elective Office" is defined in Section 5 as a public office filled by an-
"election" which. "election" is a primary, general, speéie], or millage election.

The Home Rule Cities Act, P.A. 279 of 1909, ‘as amended, authorizes the creation
and structure of city charter commissions. In Section 18 (MCLA §117.18) it
provides that all city charter commissioners must be elected. It further .
specifies in Section 26 (MCLA 8§117.26) that all elections conducted under the
Home Rulé. Cities Act "shall be arranged for, held and conducted by the same officer
and. in the same manner.as near as may be as general biennial fall elections.’
'FactuaTTy, you state in your letter that the Lan51ng Charter Comm1ss1on was
elected 1n November 1975. ' - 5
Thus, Lans1ng C1ty Charter’ Comm1ss1oners are "off1ceh01ders" of an "elective
office" which is filled by an "election” as enumerated in the Act and, therefore,
are also "candidates" subject to aTT the requ1rements and ob11gat1ons of the
- Act - . . Lo
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The fact that under State law, the office of a charter commissioner is not '
permanent or that the office may terminate automatically is not material.

As to your second question, concerning whether the city charter commission is a

- - "committee” as defined in the Act, Section 3(4) defines a "committee" as a
" Yperson" who receives money or spends money in the amount of $200.00 or more:in .
“a calendar year for the purpose of 1nf1uenc1ng, or attempt1ng to 1nf1uence the ’

action of: voters at an election.

"Person" is def1ned in Sect1on 11(1) as - 1nc1ud1ng "any group of persons act1ng
jointly." While the Charter Commission is a "person" as defined in the Act,.

it is not a "committee" unless it spends $200.00 or more in a calendar year =
to inf]uence an election, which is not to imply that the Charter Commission may
do so. Whether the Charter Commission in its official capac1ty may or may not- )
spend private or public money to influence an election is a 1ega] questlon which-
th1s Department is not author1zed to answer. .

Nonetheiess, - your letter states that the commission had not raised any funds and
did not contemplate spending to influence the election on June 13.. . Jherefore,
under these cwrcumstances, the comm1ss1on is not a "comm1ttee " T

' “In summary, each of the comm1ss1oners in the Lansing C?ty Comm1ss1on, in his or
_her own capacity, is a "candidate" under the terms of the Act because each

commissioner is an "officeholder" of a public office filled by .an etection as
delineated in the Act. However, with the above caveat, the commission or. any
other group is not a "committee” under the Act unless it should spend or receive
$200.00 or more in a ca]endar year to influence an election.

- This response relates to your request for an "adm1n1strat1ve determination” but

may be .regarded as informational only and not as a declaratory ruling.’

Very truly yours,

Phiilip T. Frangos, Director
Office of Hearings and Legislation
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