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August 21, 1979

Mr. Donald J. Reis

Williams, Damon & Reis

400 Frey Bldg.

Union Bank Plaza

Grand Rapids, Michigan 49503

Dear Mr. Reis:
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This is in response to your inquiry concerning the Campaign Finance
Act ("the Act"), P.A. 388 of 1976, as amended.

You state "An individual contributed to the candidate committee of a
candidate for State Representative the sum of $250 prior to the general
election. This contribution was properly reported as required by the
Statute. After the election, the candidate has outstanding bills related
to his successful campaign. The contributor offers to make an additional
contribution to help pay off the campaign debt."

The question presented is whether or not a candidate can receive an additional
contribution from this individual after the election in order to retire the
prior campaign debt.

Section 52(1) (c) of the Act (MCLA 3 169.252 (1)(c)) provides a contributor
may not contribute more than $250 for a candidate for state representative
"with respect to a single election." Section 52(2) (MCLA § 169.252 (2)) states:

“'With respect to a single election' means, in the case of a contribution
designated in writing for a particular election, the election so designated.
A contribution made after a primary election, general election, caucus, or
convention and designated for the primary election, debts and obligations
from the primary election, general election, caucus, or convention. If a
contribution is not designated in writing for a particular election, the
contribution shall be considered made for a primary election, general
election, caucus, or convention if made on or before the date of the
primary election, general election, caucus’ or convention.

From the facts presented, it may reasonably be assumed that the $250 contributed
prior to the general election was not designated for any particular election.
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Consequently, pursuant to the Tast sentence of the quoted statutory pro-
vision the $250 contributed prior to the general election is construed as
a contribution for the general election. Therefore, the contributor may
not contribute further to the general election or make any additional
contribution to help pay off campaign debts attributed to that election.
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However, if the contributor has not reached his or her contribution Tlimit 1
for the primary election and there are outstanding debts attributable to i
the primary election, the contributor may make a contribution designated in:
writing for the primary election only to the extent that the contribution ;
does not exceed still outstanding debts and obligations from the primary
election.

Since your request did not present a detailed statement of facts as
required by Rule 169.6 of the Administrative Rules promulgated to implement

the Act for the issuance of declaratory rulings, this response is informatio

only and does not constitute a declaratory ruling.

Very truly yours,

Phillip T. Frangos, Director
Office of Hearings and Legislation
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