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December 14, 1983 

Mr. Gary W. Rapp 
At to rney  a t  Law 
255 Clay S t r e e t  
Lapeer, M I  48446 

Dear M r  a Rapp: 

This  i s  i n  response t o  your i n q u i r y  concerning t h e  format ion  a f  d candidate 
committee as  de f i ned  i n  t h e  Campaign Finance Act ,  1976 PA 368, a s  amended 
( the " A c t " ) ,  You i n d i c a t e  you a r e  c u r r e n t l y  a r e s i d e n t  o f ,  and r e g i s t e r e d  
t o  vote, I n  Lapeer County. You s t a t e  you i n t e n d  t o  change your res idency 
i n  May, 1984, and r u n  f o r  Prosecut ing At to rney  of  losco County. 

You r a i s e  two quest ions concerning t h i s  proposed a c t i v i t y .  F i r s t ,  when rnay 
you form a candidate co rm i t t ee  so t h a t  you m y  seek c o n t r i b u t i o n s  i n  1983 
f o r  your  campaign. Second, must you be a r e s i d e n t  o f  t he  county i n  which 
you seek e l e c t i o n  be fore  you may form a carldidate c o m i t t e e .  These quest ions 
a r e  discussed be1 ow. 

Sect ion  21 o f  t h e  Act  (MCL 169.21) requ i res  a candidate t o  form a candidate 
committee w i t h i n  10 days o f  becoming a candidate, wh i le  sec t i on  24 requ i res  
a statement o f  o rgan iza t i on  t o  be f i l e d  w i t h i n  10 days a f t e r  format ion o f  a 
candidate committee. A person may become a candidate, as t h a t  term i s  used 
i n  t h e  Act, by any o f  t he  ways s p e c i f i e d  i~ sectiorb 3{Xj o f  t h e  A c t  (MCL 
I63.203j. Thus, a t  t he  t ime you rece i ve  your  f i r s t  c o n t r i b u t i o n  o r  make 
your f i r s t  expendtture, o r  g i v e  consent f o r  another  t o  engage I n  zhese 
a c t i v i t i e s  w i t h  a view t~ br ing ing  about your  n o m i n a t ~ o n  o r  e lec t i on ,  you 
become a candidate and must form a candidate c o m s i ~ l e e  w i t h i n  10 days* 
I n  response t o  your  s p e c ~ f f c  question, you may f o m  your  cnnaiddte corrnrrittee 
and begin t o  seek contributions a t  any time. The Act  requ i res  ~ n i y  t h a t  
yodr committee be formed w i t h i n  IC days of your  r e c e i v i n g  a c o n t r i b u t i o n  
o r  making ar! expenc i i ~u re  and t h a t  a statement o f  o rgan iza t i on  be f i l e d  
w i t h i n  10 days t h e r e a f t e r .  

Your second q c e s t i o ~  concerns the  issue of  residency. The Act  i s  e s s e n t i a l l y  
s i l en t  a s  t o  trlis i ssue ,  except t h a t  s e c t i o n  21  (MCE 169.221) req t i i res  a 
com,;ittee treasurer.  t o  be a " q u n l i f i e d  elector o f  t h i s  s t a t e . "  As indicateci  
i n  response t c  ycur  f i r s t  quest ion, the Act requ i res  oniy t h a t  2 candidate 
c o m i t t e e  be formed and d statement o f  o r . ~ a n i z a t i o n  be f i l e d  w i t h i n  c e r t a i n  
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time 1 imitations. It is' the Department's position that the place of one's 
residence is irrelevant to when one becomes a candidate or must file with 
filing officials. Therefore, whenever one meets the definition of 
"candidate" as defined in the Act, the requirements attach, no matter 
where one resides at that particular point in time. 

While you dfd  not raise the specJfic issue, the question you did ask 
generated an inquiry into where you should file, i . e . ,  whether you file 
where you actually 1 ive or where you intend to run for office. 

The Act is silent with respect to resolving this particular issue, providing 
only in section 24 (MCL 169.224(1)) that the statement of organization and 
other documents are to be filed "with the filing officials designated in 
section 36 to receive the committee's campaign statements." Section 36(1) 
(MCL 169.236(1)) provides (in pertinent part): 

". . . A copy of the campaign statement of candidate committees 
of candidates for all other offices (except state elective 
office or judicial office) shall be filed with the clerk of 
the county of residence of the candidate." 

Therefore, your statement o f  organization and campaign statements should be 
filed with the clerk of the county where you reside. 

In the event you change your residence, section 24(3) (MCL 169.224 ( 3 ) ) '  requires 
that you file an amended statement of organization within 10 days of the 
change. It provides: 

". . . A person who fails to file a change under this subsection, 
shall pay a late filing fee of 810.00 for each day the change 
remains not filed. . . not to exceed $300.00. A person who 
i s  in violation of this subsection by failing to file a required 
amendment for more than 30 days is guilty of a misdemeanor. . ." 

Thus, you would have to file with the filing official in your new county of 
residence and also transfer your filings from the first county to the second. 
In this way compliance with the disclosure and tracking mechanisms of the 
Act would be effected. 

This response may be considered informational only and not as constituting 
a declaratory ruling. 

Very tyjly yours, 

Phil 1 i p  T: Frangos, Director 
Office of Hearings and Legislation 




