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Mr. Robert M. Perry
Executive Vice President
Michigan Bankers Association
610 W. Ottawa

Lansing, Michigan 48933

Dear Mr. Perry:

This is in response to your inquiry concerning the applicability of the
Campaign Finance Act, ("tne Act"), P.A. 388 of 1976, as amended, to the
participation by bank officers or trade associations in the fund raising
activities of elected officials.

You present a hypothetical situation involving a bank officer who is asked
to participate in a candidate's reception/cocktail fund raising event.

You state, "This will require that the officer communicate, probably by
letter, to a group of selected individuals within his community."

As to the above situation you ask three questions:

(1) Are there restrictions under which the bank officer
must operate in these circumstances if he or she acts in
his or her official capacity as a corporate officer and
utilizes corporate staff and resources?

(2) Is the answer to the first question different if the
officer represents a trade association and utilizes
the staff and resources of the association?

(3) Is the answer to the first question different if the officer
personally performs all the services but does so on
corporate time?

Section 54(1) of the Act (MCLA & 169.254(1)) provides a corporation may not
make a contribution or expenditure or provide volunteer personal services
for a candidate. Additionally, Section 54(2) (MCLA § 169.254(2)) provides
that an officer, director, stockholder, attorney, agent, or any other person
acting for a corporation, shall not make a contribution or expenditure or
provide volunteer personal services.
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Accordingly, in answer to your first question, a bank officer acting in his
or her official capacity may not perform the services articulated in your
hypothetical while on corporate time or using corporate staff and resources.
Active participation at a candidate's fund raising event and communications
to selected individuals within his or her community constitute "services”
under the Act's provisions. These activities are considered as improper
corporate contributions by the corporation.

The answer to vour second question is the same i1f the individual is an officer
of an incorporated trade association or an incorporated member of a trade
association. A trade association officer may not provide services of the type
described above without violating the Act's prohibition against corporate
contributions.

The answer to your third question is also negative, regardless of who pays
for the preparation of various materials if the officer performs the activities
while on corporate time.

It should be noted that an officer, director, stockholder, attorney, or any
person acting in his or her individual capacity may attend and use personal
funds at or in assistance of a candidate's fund raising event.

Since this request did not detail.a specific factual situation, this response
is informational only and does not constitute a declaratory ruling,

Very truly vours,

Phiilip T. ¥frangos, Director
Office of Hearings & Legislation
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