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Dear Mr. 0’Neil:

This is in response to your request for information concerning the
applicability of the Michigan Campaign Finance Act (the Act), 1976 PA 388, as
amended, to the payment of legal fees and court costs incurred to review an
apport1onment plan approved by a county apportionment commission.
Spec1f1ca]1y, you ask whether an elected official may pay such expenses from
the official’s officeholder expense fund or candidate committee. If not, you
ask whether the official may receive "contributions" to pay apportionment
related legal fees and court costs without violating the Act’s requirements.

Disbursements from an officeholder’s expense fund are governed by section 49
of the Act (MCL 169.249) and rule 62, 1989 AACS R169.62, of the administrative
rules promulgated to implement the statute. Section 49 provides that an
elected public official may use his or her officeholder’s expense fund "for
expenses incidental to the person’s office." Pursuant to rule 62(1), an
expense is incidental to office if it is "traditionally associated with, or
necessitated by, the nolding of a particular pub]lc office" and is included
within 1 or more of the 17 categories listed in the rule. .-

Under current law, a county commissioner has no role in the apportionment of
county commissioner districts. As a consequence, an expense related to-the
apportionment of county commissioner districts is not an expense
‘traditionally associated with, or necessitated by’ the office.

Moreover, apportionment related Tegal fees and court costs do not fall within
any of the categories described in rule 62(1). Therefore, an officeholder
expense fund may not be used to pay legal fees and court costs incurred to
review an apportionment plan.

Similarly, the Act does not permit an elected official to pay apportionment
expenses from his or her candidate committee. In a May 29, 1979, declaratory
ruling issued to Senator Mitch Irwin, the Secretary of State ruled that funds
held by a candidate committee may only be used for the purpose of influencing
an election. Since that ruling, the Department of State has consistently
interpreted the Act as limiting a candidate committee to receiving
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contributions and making expenditures as defined, respectively, in sections 4
and 6 (MCL 169.204 and 169.206). If apportionment related legal fees and
court costs fall outside these definitions, they cannot be paid with candidate
committee funds.

In an interpretive statement issued to Phillip Van Dam, dated April 12, 1982,
the Department was asked whether the Michigan Republican Party’s (MRP) efforts
to influence the State Commission on Legislative Apportionment were subject to
the Act. The letter to Mr. Van Dam stated, in pertinent part:

" . Whether or not MRP activity to influence the State Commission
on Leg1s]at1ve Apportionment (the Commission) is subject to the Act
depends on the definitions of ‘contribution' and ‘expenditure‘ in
sections 4 and 6 of the Act (MCL 169.204, MCL 169.206). A contribution
is a payment, etc., ‘made for the purpose of influencing the nomination
or election of a candidate, or for the qualification, passage, or defeat
of a ballot question.' Similarly, an expenditure is a payment, etc.,
‘in assistance of, or in opposition to, the nomination or election of a
candidate, or the qualification, passage, or defeat of a ballot
question.' Since redistricting has nothing to do with ballot questions,
it must be determined if MRP’s reapportionment activity influences,
assists, or opposes the nomination or election of a candidate.

It is quite clear the Commission’s decisions (or the Supreme Court’s
decisions) affect the outcome of elections to be held in this decade;
otherwise, MRP would not be attempting to influence those decisions.
However, affecting the outcome of future elections in which the
candidates are not identified, and influencing the election or
nomination of a candidate are two different things."

The interpretive statement concluded that disbursements to influence the
Commission or the Supreme Court were not expenditures subject to the-Act. In
reaching this conclusion, the letter cited a previous interpretive statement
issued on September 4, 1981, to Olivia Maynard, which stated that
apportionment _activity “is entirely independent of supporting the electien of
candidates and opposing or supporting the enactment of ballot questions, and
is not reportable under the Act.”

While the Van Dam and Maynard letters addressed the payment of apportionment
expenses by political party committees, the determination that such expenses
were not governed by the Act depended upon the definitions of "contribution"
and "expenditure." These definitions do not depend upon the nature of the
committee receiving or spending the funds but apply equally to all types of
committees.

Legal fees and court costs related to the review of an apportionment plan may
be incurred for the purpose of protecting an elected official’s political
interests, but they are not for the purpose of assisting or opposing the
nomination or election of a candidate. Consequently, apportionment expenses
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are not contributions or expenditures as defined in the Act, and they cannot
be paid by a candidate committee.

It is interesting to note that the Federal Election Commission (the F.E.C.)
has also concluded that reapportionment expenses, including legal fees, are
not expenditures under the Federal Election Campaign Act. "Expenditure" is
defined in 2 USC §431(9)(A) as "any purchase, payment, distribution, loan,
advance, deposit, or gift of money or anything of value, made by any person
for the purpose of influencing any election for Federal office." The F.E.C.
has repeatedly stated that this definition does not include the influencing of
reapportionment decisions or the financing of litigation which relates to
reapportionment decisions. Advisory Opinion 1981-35 (September 28, 1981);
Advisory Opinion 1981-58 (January 25, 1982); Advisory Opinion 1982-14 (April
9, 1982); Advisory Opinion 1982-37 (May 27, 1982).

While the Michigan and federal acts define "expenditure" in similar terms, the
statutes differ in one significant respect. As previously noted, a candidate
committee organized under the Michigan statute is limited to making election
related expenditures. The committee of a federal candidate is not subject to
a similar restriction but is authorized to make disbursements for any lawful
purpose. Therefore, Advisory Opinion 1990-23 (November 5, 1990) held that a
federal committee may choose to pay redistricting expenses and legal fees from
contributed funds, provided they are reported as disbursements. The opinion
reiterated, however, that redistricting expenses are not for the purpose of
influencing an election and are not subject to the requirements of the Federal
Election Campaign Act.

In response to your final question, please be advised that it would not be
violative of the Michigan Campaign Finance Act to accept donations or use
personal funds ‘to pay for legal fees and court costs incurred to review an
apportionment plan as the Act does not regulate such expenses as explained in
this letter. g

-

This response is informational only and does not constitute a declaratory
ruling because none was requested. —
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