
STATE OF MICHIGAN 

CANDICE S. MILLER, Secretary of State 

MICHIGAN DEPARTMENT OF STATE 
TREASURY BUILDING, LANSING, MICHIGAN 489 18 

December 9,2002 

Daniel J. Loepp 
bluesPAC 
602 West lonia Street, 01 02 
Lansing, Michigan 48933 

Dear Mr. Loepp: 

This is a response to your request for a declaratory ruling under the Michigan 
Campaign Finance Act (MCFA), 1976 P.A. 388, as amended. 

FACTS 

Your request presents the following facts: 
..2 

bluesPac is the separate segregated fund (SSF) of Blue CrossIBlue Shield. It currently 
obtains the annual affirmative consent required by the MCFA by "traditional" means, 
such as hand-written authorizations from members of its restricted class. 

You wish to use the BCIBS e-mail and intranet system (system) to obtain the written 
authorization required by Section 55(6) of the MCFA. Your system requires a person to 
login and provide a password before he or she can access the site. Your proposed 
system will allow the contributor to revoke or modify his or her authorization at any time 
and will keep a permanent record of every transaction so that it can be retrieved in the 
event of an audit. 

Whether BCIBS can use its electronic system to meet Section 55(6)'s annual 
affirmative consent requirements will depend on the requirements of the MCFA and the 
new uniform Electronic Signatures Act. 

CAMPAIGN FINANCE LAW 

Section 55(6) of the MCFA reads, in relevant part "A corporation organized on a for 
profit basis, a joint stock company, a domestic dependent sovereign, or a labor 
organization may solicit or obtain contributions for a separate segregated fund [from an 
eligible contributor] on an automatic basis, including, but not limited to a payroll 
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deduction plan, only if the individual who is contributing to the fund affirmatively 
consents to the contribution at least once in every calendar year." 

The administrative rule implementing this section, 1999 AC, R 169.39(d), states that 
"the affirmative consent required by Section 55(6) of the act shall be qiven in writinq and 
shall include" the contributors name, the amount of money to be withheld, etc. 

ELECTRONIC SIGNATURES 

The title of the Uniform Electronic Signatures Act (UESA), 2000 P.A. 305, describes it 
as "An act to authorize and provide the terms and conditions under which information 
and signatures can be transmitted, received, and stored by electronic means." In 
determining whether BCIBS can use its computer system to meet the MCFA's 
requirements, three questions must be answered: 1) Does the UESA apply to the 
consent required by Section 55(6)? 2) Is the electronic record or signature described in 
the UESA "given in writing," as required by rule 39(d)? 3) Does the BCIBS system 
conform to the UESA requirements for electronic signatures and electronic records? 

Section 3 of the UESA indicates that it applies to electronic records and electronic 
signatures relating to an action, or set of actions, occurring between 2 or more persons 
relating to the conduct of business, commercial or governmental affairs. Section 55 
requires a contributor to a SSF to consent annually to having money taken out of her 
paycheck. The process of administering, and contributing to, a SSF appears to be a 
series of actions that relate to both business and governmental affairs. Thus, it appears 
that the UESA applies to the exchange that occurs between employer and employee in 
obtaining annual affirmative consent. 

Rule 39 (d) requires a contributor to put his or her annual affirmative consent "in 
writing." If "writing" only means a hand-written response, using pen and paper, then the 
BC/BS proposal would seem to violate Rule 39(d). If "writing" can be defined to include 
some type of electronic means, then the proposed system would seem to comply with 
Rule 39(d). 

Section 7(3) of the UESA states that "If a law requires a record to be in writing, an 
electronic record satisfies that law." Section 7(4) states "If a law requires a signature, 
an electronic signature satisfies the law." Finally, Section 8(1) provides "If parties have 
agreed to conduct a transaction by electronic means and a law requires a person to 
provide, send, or deliver information in writing to another person, the requirement is 
satisfied if the information is provided, sent, or delivered in an electronic record capable 
of retention by the recipient at the time of receipt." Clearly, if the BCIBS system creates 
an electronic record and electronic signature, it would comply with Rule 39(d)'s 
requirements of a "written" record. 

Section 9 of the UESA sets forth minimal requirements for electronic signatures and 
electronic records. Section 9(1) reads "An electronic record or electronic signature is 
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attributable to a person if it is the act of the person. The act of the person may be 
shown in any manner, including the showing of the efficacy of any security procedure 
applied to determine the person to whom the electronic record or electronic signature 
was attributable." 

Your proposed record system appears to meet Section 9's requirements. Your system 
requires a password and will also send e-mail verification to the employee, confirming 
that the authorization has been received. Finally, your system will archive the 
submission of a contributor's "authorizing" signature, as well as the aforementioned e- 
mail verification. 

CONCLUSION 

The UESA allows an employer to meet the MCFA's written annual affirmative consent 
requirements by collecting electronic signatures. The MCFA's Rule 39(d) requires 
annual affirmative consent forms to be in writing, but fails to define the term "writing". 
The UESA makes such a definition unnecessary, for it authorizes parties to use 
electronic signatures and records to conduct transactions between parties. bluesPac 
will have to determine whether its proposed record system complies with the UESA. 
However, it appears to the Department that bluesPacls proposed system for collecting 
written annual affirmative consent forms complies with the UESA. 

Because your request does not include a statement of facts sufficient to form the basis 
for a declaratory ruling, this response is informational only and constitutes an 
interpretive statement with respect to your inquiries. 

Sincerely, 

Robert T. Sacco, Director 
Legal and Regulatory Affairs 


