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May 25, 1995 

Mr. Greg James 
Natural Law Party of Michigan 
957 Lakeside Drive S.E. 
East Grand Rapids, Michigan 49506 

Dear Mr. James: 

This is in response to your inquiry concerning the application of the Michisan Campaign 
Finance Act (the Act), 1976 P.4 388, as amended, to donations made to political parties. 
Specifically, you ask if a political party committee may use corporate donations to pay for 
activities undertaken to secure ballot access for a new political party. 

The Department of State concludes: 

The Act does not apply to the circulation of qualifying petitions for a new 
political party. 

Donations-made to assist a new political party in qualifying for the ballot are 
not contributions or expenditures as defined in the Act. Therefore, a political 
party committee may accept and use corporate funds to pay for costs incurred 
in securing ballot access. 

Discussion 

The qualification of new political parties is governed by section 685 of the Michigan 
Election Law, 1954 P.4 116, as amended. A new political party may qualify and have the 
names of its candidates placed on the ballot by submitting petitions to form a new part?. 
The petitions must be signed by registered voters "equal to not less than 1% af the total 
number of votes cast for all candidates for governor at the last election in which a governor 
was elected." Further, at least 100 registered voters in each of at least half the state's 
congressional districts must sign the petition. 
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You ask whether corporate donations may be used to pay expenses associated with 
circulating the petitions. You specifically mention telephone and coordinating expenses; 
fundraising costs; and payments made to persons hired to collect petition signatures. 

Section 54 of the Campaign Finance Act prohibits a corporation from participating in the 
nomination or election of a candidate. As a consequence, a corporation may not make 
contributions or expenditures to influence the nomination or election of a candidate. '4 
corporation may, however, make contributions and expenditures in ballot question elections. 

"Contribution" and "expenditure" are defined, respectively, in sections 4 and 6 of the .Act to 
include the payment or transfer of anything of ascertainable monetary value "in assistance 
of, or in opposition to, the nomination or election- of a candidate, or the qualification, 
passage, or defeat of a ballot question." One could reasonably argue that political party 
qualification expenses at least indirectly assist the nomination or election of candidates. 
However, when read in conjunction with other provisions, it is clear that political party 
qualification expenses are not subject to the .Act's regulation. 

In particular, section ;(I) defines "candidate" to include an individual who files a fee, an 
affidavit of incumbency, or a nominating petition for elective office. Therefore, the process 
by w h c h  a specific candidate becomes eligible to secure a place on the ballot ui,, ~ u e r s  the 
Act's application. If a candidate circulates nominating petitions, corporate money may not 
be used to pay petition circulators or defray other expenses associated with the petition 
process. Similarly, corporate funds may not be used to pay the candidate's filing fee. 

The Act also applies to the process by which a ballot question qualifies for a place on the 
ballot. As noted previously, "contribution" and "expenditure" both include payments made 
for the auaiification of a ballot question. In this instance, a corporation is permitted to 
undenvrite the costs of circulating petitions because the prohibition against corporate 
participation extends only to candidate elections. 

By contrast, the Act is silent with respect to the aualification of a new political party. This 
omission indicates that the Act does not apply to the circulation of political party qualifying 
petitions. It follows that donations made to assist in the qualification process are not 
contributions or expenditures as defined in sections 4 and 6. 

In answer to your question, a political party committee may accept and use corporate funds 
to pay for costs incurred in securing ballot access. These costs would include wages for 
individuals circulating petitions; telephone charges; fundraising expenses; and other costs 
associated with the qualification effort. Corporate funds may not, however, brcornmingled 
with non-corporate funds and used to assist the nomination or election of a candidate. 
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This response is an interpretive statement and does not constitute a declaratory ruling 
because a ruling was not requested. 

Sincerely, 
/? 

CI 
Candice S. Miller 
Secretary of State 




