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Mr. Timothy Downs

¢/o Farber & Downs P.C. ,
1217 First National Building
Detroit, Michigan 48226

Dear Mr. Downs:

This is in response to your letter in which you asked several questions
concerning P.A. 388 of 1976 (“the Act"). The questions, which have been
modified for purposes of clarification, are as follows:

1) May donations be made specifically to an officehalder's
expense fund?

2) May contributions be made specifically to a campaign
committee?

3) May contributions be made spacifically to a combined
officeholder's expense fund and campaign committee account?

4) May funds held in an officeholder's expense fund be
transferred to the same officeholder's candidate committee?

5) May funds held by an officeholder's candidate committee
be transferred to the same officeholder's expense fund?

6) What disbursements may be properly made from an office-
holder's expense fund?

7) Must funds held by a candidate committee or in an office-

holder's expense fund as of June 1, 1977, be itemized in a

reporting statement, or may they be reported as to total

amount? ‘ p
Section 21 of the Act (MCLA 8§ 169.221) provides a candidate committee shall
designate an account in a Michigan financial institution as the official
depository for the purpose of depositing all contributicons and for the
purpose of making all expenditures. A contribution to a candidate committee
pursuant to the Act is made for the purpose of influencing the nomination or
election of the candidate. An expenditure by a candidate committee for
purposes of the Act is generally in assistance of the nomination or election
of the candidate.
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Section 49 of the Act (MCLA § 169.249) enables an elected public official
to establish an officeholder's expense fund. The fund may be used for
expenses incidental to the person's office. The fund may not be used to
make contributions or expenditures to further the nomination or election
of the public official who establishes the fund. :

- Rule 169.33 2of the General Rules, promulgated by the Secretary of State
nursuant to authority conferred by Section 15 of the Act (MCLA 8 169.215)
and having the effect of law, provides that money received by an office-
holder's expense fund shall be kept in a depository account separate from
the candidate committee'’s funds. Further, the rule states that money given
specifically to an officeholder's expense fund shall be designated for that
purpose by the donor. It permits the transfer of money from the candidate
committee of an elected public official to that official's officeholder
expense fund in accordance with the provisions of the Act.

In view of the foregoing provisions, your quéstions may be answered as
follows: ’

1) Donations may be made specifically to an officeholder's expense
fund.

2) Contributions may be made specifically to a campaign committee.

3) Contributions to a combined officeholder's expense fund and
campaign committee account are precluded by the Act and rules.

4) Funds in an officeholder's expense fund may not be transferred
to the same officeholder's candidate committee. As noted above,
Section 49 of the Act does not permit monies in the officeholder's
expense fund to be used for furthering the nomination or election
of the officeholder.

5) Funds held by an officeholder's candidate committee may be
transferred to the same officeholder's expense fund by virtue of
Rule 169.39 promulgated pursuant to the Act.

6) The officeholder's expense fund may be used for expenses
incidental to the person's office but may not be used to further
the nomination or election of that public official.
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Your last question concerns the proper method for reporting monies held by a
candidate committee or in an officeholder's expense fund as of June 1, 1977.
Such funds need only be reported as to total amount, and need not be itemized
as is the case with funds received after June 1, 1977. 1t should be noted,
however, that Section 25(2) of the Act (MCLA 8§ 169.225) provides a person is
not exempted from disclosing transactions which occurred prior to June 1, 1977,
according to the laws then in effect. _

This response may be considered as informatioral only and not as constituting
a declaratory ruling.

Very truly yours,

Phi1lip T. Frangos, Director
Office of Hearings and Legislation
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