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December 2, 1999 

Mr. Joseph Cella 
The Ann Arbor Political Action Committee 
24 Frank Lloyd Wright Drive 
Ann Arbor, MI 481 06-0426 

Dear Mr. Cella: 

This communication constitutes the Department of State's response to your 
request for a declaratory ruling under the Michigan Campaign Finance Act 
(MCFA), 1976 PA 388, as amended. Below is a summary of the information that 
you provided, the two questions that you have asked and a response to your 
questions. 

You state that the Ann Arbor PAC ("the PAC") is an independent Political Action 
Committee with one member on its board of directors. The sole board member 
wishes to make substantial contributions to the PAC. The PAC also expects to 
solicit and receive substantial contributions from other individuals and PACs. 
The PAC now wishes to structure its decision-making procedures so that its 
contributions are not attributed to the sole board member. 

Independent Committees are defined by section 8(3) of the MCFA (MCL 
169.208(3)). That section reads: 

"Sec. 8. (3) 'Independent Committee' means a committee, other 
than a political party committee, that before contributing to a 
candidate committee of a candidate for elective office under section 
52(2) or 69(2) files a statement of organization as an independent 
committee at least 6 months before an election for which it expects 
to accept contributions or make expenditures in support of or in 
opposition to a candidate for nomination to an elective office; and 
receives contributions from at least 25 persons and makes 
expenditures not to exceed the limitations of section 52(1) in 
support of or in opposition to 3 or more candidates for nomination 
or election to an elective office in the same calendar year." 
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You then pose two questions. The first is: "Because Ann Arbor PAC has only 
one member on its Board of Directors, and if [he] has made substantial 
contributions to the Ann Arbor PAC, does MCL 169.270 mean that any 
contributions to state candidates by Ann Arbor PAC would be attributable to the 
board member and subject to the contribution limits contained in MCL 
169.252(1)?" 

Section 52(1) limits the amount of money an individual may contrib~ite to a 
candidate. An individual is limited to contributing $500 to a state representative, 
$1,000 to a state senator, and $3,400 to a statewide candidate. An independent 
committee can contribute ten times those amounts. 

An individual could easily circumvent these limits if he or she were allowed to 
form an independent committee, qualify to contribute at the higher limits, and 
then assume exclusive control over contributions to, and expenditures by, the 
independent committee. In order to prevent this from happening, section 3(4) of 
the MCFA (MCL 169.203(4)) specifically states that an individual, other than a 
candidate, does not constitute a committee. In addition, sections 31 and 70 of 
the MCFA (MCL 169.231 and 169.270) require the attribution of contributions to 
individuals and independent committees in certain circumstances. 

Section 31 provides: 

A contribution which is controlled bv, or made at the direction of, 
another person, including a parent organization, subsidiary, 
division, committee, department, branch, or local unit of a person, 
shall be reported by the person making the contribution, and shall 
be regarded as a contribution attributable to both persons for 
purposes of contribution limits. 

Section 70 provides: 

A contribution or ex~enditure which is controlled bv, or made at the 
direction of, another person, including a parent organization, 
subsidiary, division, committee, department, branch, or local unit of 
a person, shall be reported by the person making the expenditure 
or contribution, and shall be regarded as a contribution attributable 
to both persons for purposes of expenditure or contribution limits. 

If the PAC is controlled by, or at the direction of the board member, then its 
contributions would count against both the PAC limits as well as the individual 
limits. This would mean that the PAC's contributions would be limited to the level 
of an individual contributor. 
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As applied to the scenario you describe, a one-person board of directors would 
certainly be considered to be controlled by, or operating at the direction of, the 
board member, particularly where the sole board member also contributed a 
large sum of money to the PAC. 

Your second question is: "If [the PAC could not separate its contributions from 
those of its sole director], if Ann Arbor PAC establishes a committee of the PAC 
(henceforth "PAC Committee"), which would be vested by the PAC with the sole 
decision making authority to make contributions to candidates, and which would 
be made up of a majority of persons who are not the board member, or any 
member of his family, and any persons employed by him or any corporation or 
other entity in which he owns a majority interest, would any contributions made 
as a result of the decisions by this independent committee now be attributable to 
the board member and subject to the contribution limits contained in MCL 
169.252(2)? In answering this question, would it make any difference to your 
answer if the board member is a member of this independent committee but 
does not have a majority vote on it?" 

The statute does not detail the degree of separation necessary to create 
sufficient distance between the sole Director and the PAC Committee. The 
Department of State cannot determine whether the corporate structure you 
describe will provide independence on the part of the PAC Committee. 

Some factors this office will consider in attempting to determine whether the 
"contributions committee" is independent from the board member include: 

1) Did one or two contributors give the vast majority of money to the 
independent committee, or were the contributions spread more equally 
among several contributors? 

2) How do the members obtain a seat on the independent committee within 
the PAC? Are they appointed by someone? Are they elected by the 
major contributors? Are they elected by the general membership of the 
PAC? 

3 )  The minimum number of contributors needed to form an independent 
committee is 25. In subsequent years, has the committee continued to 
have 25 or more donors? Or has the number dropped? If so, do the 
number of contributors give the appearance that the independent 
committee is acting at the command of one person? If the PAC had the 
requisite number of contributors in 1999, but dropped to one in 
subsequent years, this would certainly give evidence of the PAC being 
controlled by, or acting at the direction of, the major contributor. 
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4) Are the members of this independent committee at-will directors? If so, 
who decides whether they will stay on the Board? Do they instead serve 
a fixed term? 

5) If one person donated most of the money to the independent committee, 
does he have a seat on the Board? Does he have to "run" for his seat, or 
can he appoint himself? 

6) Have formal legal documents, such as bylaws, been drafted which 
indicate independence? Are those bylaws followed by the board? Or, to 
the contrary, is the independent board an informal arrangement? 

7 )  How much influence does the sole director have in his status as a PAC 
Committee director? 

Thus, no single factor will likely guarantee independence, or be sufficient to 
indicate "direction and control." Instead, the Department must look at the totality 
of the circumstances before determining whether the contribution or expenditure 
is controlled by, or made at the direction of, another person. 

Because your request did not include a statement of facts sufficient to form the 
basis for a declaratory ruling, this response is informational only and constitutes 
an interpretive statement with respect to your inquiries. 

Sincerely, 

ROBERT T. SACCO 
Deputy Secretary of State 
Regulatory Services Administration 




