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December 14, la79 

Etr. Lingg Brewer 
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I 0_ Dear Mr. Brewer: I ID 
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This i s  in response to  your request f o r  an interpretat ive statement concern1 ng 
n - 
c, 

the  Campaign Finance Act ("the Act"), 1976 P.A. 388, as amended. I 0 

I 3 

I 

YOU s t a t e  the following fac ts :  I 
I 
I - 

" I  'm having a neighborhood party-voll eyball game. The admission I 

i s  free. The volleyball game i s  between old neighborhood 
friends and some Democratic candidates. In publicizing a l l  . 
aspects on the radio, a part  of the ad has pol i t ica l  overtones 
in tha t  I mention the candidates by name, as well as my fr iends '  
nanes. b1y intent  i s  t o  t ry  t o  i so la t e  the ' po l i t i ca l  ' adver- 
t i s ing  value to  each candidate' and  communicate to  him the value 
of an 'in-klnd' contribution." 

All expenses a re  being paid by me, a s  a private person. I t  
would be d i f f i c u l t  t o  say 'authorized by Jones, Miller,  Smith, 
p t c .  ,' on the ad.  The disclainter would be longer than the a d  
and t h e  ad i s  only semi-political in nature." 

You inquire as to  the legal obligations imposed on  you by the Act concerning 
! 

this event. 

Thet-e are  three issues which must be addressed. F i r s t ,  i t  must be determined 
whether you may sponsor the event. Second, i t  must be determined what reporting 
m u s t  take place with respect to the function. T h i r d ,  a determination must be 
made as to  which of the Act's advertising requirements apply t o  the radio 
advertisement. 

Section 44(2) o f  the Act (MCLA 2169.244(2)) provides a candidate committee shal l  
not make a contribution to  o r  an independent expenditure in behalf of another 
candidate committee. However, the Department, in a l e t t e r  to  Mr. Peter Coughlin 
dated March 24 ,  1978, s ta ted the Act does permit a candidate to  use personal monles 
o r  assets as a contribution o r  independent expenditure in behalf of atlother 
candidate committee. Consequently, you niay sponsor the event through the use of 
your personal funds. 
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Section 7(4)  (MCLA 51 69.207(4)) s ta tes  : 

"'Fund rais ing event '  means an event such as a dinner, reception, 1 .  
testimonial, r a l l y ,  auction, bingo, or  s imilar  a f f a i r  through I 

which contributions are so l ic i ted  o r  received by purchase of a rn 

I t i cke t ,  payment of  an attendance fee,  donations o r  chances for pr izes ,  
I : a 

o r  through purchase of goods o r  services." I C 0 

9 
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e 
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Although you indicate admission i s  f ree,  i t  i s  not c l e a r  from the f a c t s  g i .en  - 
whether contributions wil l  be so l ic i ted  or received through some other means, I .i 

1 5? 
e.g., by donations o r  through purchase of goods, including refreshments. I f  rn 

contributions a r e  not so l i c i t ed  o r  received, the function is not a fund rais ing 1 0, 

5 
event and need not be reported a s  such, although other reporting i s  required as  - 

LO 

indicated below. Even i f  contributions are  received o r  sol ic i ted thereby I 0 3 

qualifying the function as a fund raising event, i t  need n o t  be reported by any 
candidate committee as a fund raising event i f  you alone sponsor the event w i t h  
your personal funds and there i s  no financial involvement by any candidate 
commi t t e e  . 

i 
\ 
I 

The degree of involvement the various candidate committees have in sponsoring 
the event, i f  any, i s  not c lear  from your l e t t e r .  I f  the committees have any 
p a r t  in sponsoring the event and the event receives or  s o l i c i t s  contributions, 
the function must be reported as  a jo in t  fund raising event by the candidate 
comi  t t e e s  involved, notwithstanding the f ac t  you as an individual a r e  paying a l l  
the expenses. 

In t h e  event the function constitutes a joint fund rais ing event, you are  referred 
t o  a l e t t e r  from the Departn~ent t o  I%-. Michael Hutson, dated September 20, 1978, 
a copy of w h i c h  i s  enc,losed. The c r i t e r i a  and suidel ines for reporting a j o in t  , 

fund rais ing event are  s e t  f o r t h  in detail  in the  Hutson l e t t e r .  

I f '  the function qual i f ies  as a fund rais ing event, the committees of par t ic ipat ing 
candidates must report  a1 1 contributions and in-kind contributions on a .  prorated 
basis,  from each individual participant o r  attendee. 

I f  the function does n o t  qualify as a fund raising event, each candidate'comrnittee 
need only report  a s  in-kind contributions, on a prorated basis ,  your individual 
expenses f o r  the event including the cost of the radio advertisement. 

Finally,  w i t h  respect t o  advertising the event, section 47 of the Act (E.ICLA 9169.247) 
provides tha t  radio advertisements "having reference t o  a candidate" must include 
the name of the person paying for the adve r t i se~en t .  Accordingly, your name and 
t h e  name of each candidate attending t h e  event must be included i n  the advertisement. 
The f ac t  t ha t  the advertisement i s  "d i f f i cu l t "  or "semi-pol i t i c a l "  i s  immaterial. . 

This response i s  informational only and does n o t  const i tute  a declaratory ruling. 

Very t ruly yours, 

Ph i l l i p  T. Frangos, Director 
Office o f  tiearings & Legislation 
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