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August 11, 1378 

Honorable Robert F. Brc]ng  
D i s t r i c t  Judge 
Seventeenth D i s t r i c t  
151 26 Beech-Daly Road 
Red fo rd ,  MichSgan 48239 

Dear Judge Brang: 

This i s  in response t o  your request  f o r  an i n t e rp r e t a t i on  concerning the  
making of c e r t a i n  payments from a pet ty  cash fund i n  accordance wi th  t he  
Campaign Finance Act ["the Act") ,  P , A .  388 of 1976, a s  amended, You ask 
the following questions:  

1 . May a candid3 ~,e conuni t t e e  make small cash payments of 
approximately $3.00 t o  youngsters who del ive r  pol i t i c a l  
l i t e r a t u r e  t o  homes? 

2. May a candidate co rn i t t e e  make cash payments from i t s  
pet ty  cash fund of $10.00 t o  $15,00 each t o  a high school 
student. who del i,vers pol i  t i c a l  1 i t e r a tu r e  on e l e c t i on  day? 

In response to  your f i r s t  quest ion,  payments t o  individuals  f o r  the de l ive ry  
of po l i t i c a l  l i t e r a t u r e  cons t i t u t e  expenditures as  defined in Section 6 of 
t he  Act (MCLA s 169.206). Consequently, a candidate committee may pay young 
people to  d i s t r i ' bu te  campaign mate r ia l s .  

W i t h  respect  t o  your second question,  Section 23 of the  Act (MCLA s 169.223) 
provides the  Secretary of S t a t e  shall  promulgate r u l e s  f o r  t he  withdrawal of ' 
funds from a committee account f o r  pet ty  cash expenditures and f o r  keeping 
records of the withdrawals. I t  s t a t e s  f u r t he r  a s i ng l e  expenditure from a 
pet ty  cash fund sha l l  not exceed $50.00. 

Rule 169.38 of the General Rules, promulgated by the Secre tary  of S t a t e  pursuant 
t o  au thor i ty  conferred by Section 15 of the  Act (MCLA s 169.215) and having the  
e f f e c t  of law, provides a pe t ty  cash fund s h a l l  not be used f o r  payment of 
s a l a r i e s  and wages. "Wages" i s  defined i n  Black's  Law Dictionary (4th Edit ion 
1968) as follows [ i n  p a r t )  : 

"In i t s  legal  sense,  the  word 'waqes' means the p r i c e  paid f o r  
l abor ,  reward of l abor ,  specified-sum f o r  a given time of se rv ice  
o r  a fixed sum f o r  a speci f ied  piece o f  work. In re  Holl ingsworth's 
Es ta te ,  37 Cal . App. 2d 432, 99 P.2d s-%?--((mphasis  supplied) 



tlonorable Robert F. Brdns 
Pdge Two 

A payment made f o r  s e r v i c e s  rendered by an employee o r  worker,  r e g a r d l e s s  
0 , '  the age of  the  ind iv idua l  o r  o f  the arnount of t h e  pdyrnent, i s  a  wage a s  
provided in  Rule 169.38, ancl cannot be made, t he re fo r [ ? ,  frorn the p t l t t . y  casii 
flind. 

Tliis response may be considered informational  only and not  a s  cons t  ; t u t i n g  
a  d e c l a r a t o r y  ru7 ing . 

P h i  11 i p  T. Frangos, D i rec to r  
Office o f  Hearings and Leg i s l a t i on  
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