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September 28, 1981 

Mr. Terry R. Black 
200 Mill S t r e e t  
Lansing, Michigan 48933 

Dear Mr. Black: 

This i s  in response to  your inquiry as to whether a  garage s a l e  i s  a  fundraising 
event as defined in the Campaign Finance Act ( " the  Ac t " ) ,  1976 P A  388, as amended. 
You a l so  inquire as t o  the s t a t u s  f o r  purposes of the Act of  a  purchaser a t  a  s a l e .  

Section 7 ( 4 )  of the Act (MCL 169.207(4)) defines "fundraising event" to  mean 
"an -- event such as a  dinner,  recept ion,  tes t imonial ,  r a l l y ,  auction,  bingo, o r  
s im i l a r  a f f a i r  through which contributions are  so l i c i t ed  or received by purchase 
of a  t i c k e t ,  payment of an attendance f ee ,  donations o r  chances for  p r i z e s ,  o r  
through purchase of goods o r  se rv ices .  " (Emphasis suppl ied)  . Section 4 (1)  ( M C L  
169.204(1)) def ines  "contributions" t o  mean "anything of ascer ta inable  monetary 
value made f o r  the purpose of influencing a n  e l e c t i on . "  Accordingly, s ince the 
garage s a l e  was he1 d t o  r a i s e  money f o r  an e lect ion campaign through the purchase 
of goods, i t  i s  a  fundraising event within the meaning of the Act ' s  provisions.  

You cor rec t ly  point out  that  a  person who donates an item to the committee, such 
as a  $25 t o a s t e r ,  i s  making a  contribution in the amount of the f a i r  market 
value of the  item. Thus the t oa s t e r  i s  a  $25 contribution by the docor whether 
i t  i s  u l t imate ly  sold fo r  $10, $25 ,  o r  $50. 

I t  i s  you contention t ha t  a  payment by a  purchaser a t  a  garage s a l e  fundraiser  
becomes a  contr ibut ion only insofar  as i t  exceeds the f a i r  market value of the 
i  tem purchased. In o ther  words, you maintain a n  individual who pays $25 to  
purchase a  radio worth $25 a t  f a i r  market value i s  not a  contr ibutor  to the 
sponsoring candidate committee. You indicate  i f  the  same individual purchases 
the same radio f o r  $50, then the purchaser contributes $25 and not $50. You 
s t a t e ,  "Persons shouid n o t  be reported as contributors t o  the campaign i f  they,  
in f a c t ,  receive value equal to o r  g rea te r  than t h e i r  payments. They have. made 
no contr ibut ion;  they'  ve sin~ply purchased property. " 

I n  a  l e t t e r  to  Mr. Michael Hutson on September 20, 1978, the Zepartment s t a ted  
t h a t  fo r  fundraising events a  cormnittee must t r e a t  the gross amount of each 
contribution as a  contribution and not merely the net  proceeds a f t e r  deducting 
expenses. I n  o ther  words, the f a i r  market value received by the contributor a t  
a  fundraising ev2nt i s  i r re levan t  to the to ta l  amount contributed by the con- 
t r i bu to r  to the sponsoring committee. Consequently, i n  your example of the $25 
radio ,  the contr ibut ion i s  $25 i f  the contributor pays $ 2 5  f o r  i t .  
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The pr incipal  purpose of the Act i s  to  insure disc losure  of the f inancia l  t rans-  
ac t ions  of a  campaign. The Act does not insure t ha t  a  fundraising event ,  o r  f o r  
t h a t  matter  an e n t i r e  campaign, i s  a  p rof i t ab le  occurrence. A candidate committee 
may s e l l  a  $200 watch, provided by a  contr ibutor ,  to a  purchaser f o r  $25 a t  a  
fundraising event,  so long as there  i s  compliance with the Act 's  recording and 
repor t ing requirements. 

Any nioney given a t  the fundraising event i s  a  contribution to the  committee spon- 
sor ing the event. This does not mean, however, t ha t  the name and address of the 
purchaser must be obtained by the committee. Although the Act p roh ib i t s  anonymous 
contr ibut ions ,  sect ion 41 ( 3 )  (MCL 169.241 ( 3 )  ) provides t ha t  a  contr ibut ion of $20 
o r  l e s s  received as the r e s u l t  of a  fundraising everit i s  not considered an anonymous 
contribution.  Section 41 (4 )  ( M C L  169.241 ( 4 ) )  makes i t  the responsibi 1  i  ty of the 
contr ibutor  to repor t  his  o r  her name, address,  and to ta l  amount contr ibuted,  in 
t he  instance where aggregate contributions to  the committee exceed $20 in any 
calendar year .  I t  should be noted however, t ha t  section 26 ( f )  (MCL 169 .226( f ) )  
requires the rec ipient  commi t t e e  to  repor t  the t o t a l  of these contr ibut ions .  
Reference i s  made a l so  to  sect ion 41(1) (MCL 169.241(1))  which p roh ib i t s  cash 
contr ibut ions  over $20. F ina l ly ,  a  garage s a l e  fundraiser  must be advert ised 
as such, and contr ibutors  must be made aware of how ~r~uch and to whom they a r e  
contr ibut ing.  

This response i s  informational only and does not cons t i tu te  a  declaratory 
ru l ing .  

Very t ru ly  yours,  

Phil l i p  T.  Frangos, Director 
Office of Hearings & Legislat ion 

PTF/ j m p  




