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MICHIGAN DEPARTMENT OF STATE

LANSING
MICHIGAN 48918

RICHARD H. AUSTIN . SECRETARY OF STATE
STATE TREASURY BUILDING

48918-2110
April 14, 1993

Ms. Margaret M. Ayres
Davis Polk & Wardwell
1300 I Street, N.W.
Washington, D. C. 20005

Dear Ms. Ayres:

This is in response to your letter requesting a declaratory ruling with
respect to the application of the Michigan Campaign Finance, 1976 PA 388, as
amended, (the "Act"). Your request is made on behalf of an unnamed Delaware
corporation which has done business in Michigan but does not maintain an
office in this State.

The corporation maintains a separate segregated fund which has filed with the
Federal Election Commission pursuant to the applicable provisions of the
Federal Election Campaign Act. The corporation has never participated in
Michigan candidate elections. You have stated the facts underlying your
request as follows:

" Recently, one of the Company’s officers (the "Officer) responsible in
part for the Company’s business in Michigan requested that the PAC make
a $2,500 contribution to the candidate committee of a candidate for
elective office in Michigan (the “"Candidate"). The PAC declined to make
the suggested contribution. The Officer now wishes to make part of the
contribution to the candidate himself and to ask other Company officers
to make contributions to the Candidate as well. The Officer hopes that,
as a result of his action, contributions aggregating $2,500 will be
received by the Candidate from the officers of the Company. The Officer
plans to collect the officers’ contribution checks and pass them on
directly to the Candidate’s committee. The Company will not reimburse
the officers for their contributions and has not provided officers with
funds for the purpose of making these contributions. No officer will be
required to make a contribution, nor will the Company reward the making
of a contribution to the Candidate."

The question presented is whether the Officer and the other officers of the
corporation may make the contributions as described above.
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When your request was received it was circulated to the public for comments as
required in section 15(2) of the Act (MCL 169.215). One set of comments was
received. That commentator suggested that the activity cited in the request
would require the officers to file as a committee pursuant to section 24 of
the Act (MCL 169.224) because their activities met the definition of committee
contained in the Act.

After the comment period ended one of your colleagues requested a copy of the
comment. On February 12, 1993 you responded to the comments that had been
submitted. In the response you modified the facts set forth in the original
letter. The modification in the facts as outlined is that the Officer "could
refrain from taking any action to facilitate contributions by other officers."
In this scenario the Officer would "do no more than suggest possible political
contributions to fellow officer-shareholders and pass on to them the
solicitation cards provided by the proposed recipient-committee."

The Act prohibits a corporation or anyone acting on behalf of a corporation
from making a contribution or expenditure in a candidate election (MCL
169.254). However, pursuant to section 6(3)(a) of the Act (MCL 169.206),
corporate expenditures for communications with paid members or shareholders
are exempt from this prohibition.

In an interpretive statement issued to Mr. George Watts, dated December 28,
1979, the Department of State was asked whether this exemption applied to a
mailing that included literature produced by a candidate committee. The
Department indicated that the exemption did not extend to the republication,
reproduction or distribution of a communication prepared by a candidate or
candidate committee.

This analysis would apply equally to an officer acting on behalf of a
corporation. An officer may communicate with other shareholders and
distribute literature produced at corporate expense. However, pursuant to
section 54(2), the officer is prohibited from using corporate time, property
or other resources to distribute solicitation cards provided by a candidate
committee. In other words, the officer may communicate with other
officer/shareholders for the purpose of soliciting contributions to Michigan
candidates, but the officer may not distribute solicitation cards furnished by
the candidate committee.

In addition, the officer may not collect contributions from the other officers
and forward them to the candidate. Such bundling of contributions would be
construed as joint activity by the individuals involved, making them subject
to the Act’s requirements because they would be a committee as defined in
section 3(4) of the Act (MCL 169.203). In relevant part that definition
provides:
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(4) "Committee" means a person who receives contributions or makes
expenditures for the purpose of influencing or attempting to
influence the action of voters for or against the nomination or
election of a candidate........

Section 11 of the Act (MCL 169.211) defines the term "person” to include "any
other organization or group of persons acting jointly."

In an interpretive statement issued to Mr. Carl Gromek September 24, 1992 the
issue of joint activity was explored. That response concluded that there
would be joint activity where a group set up a system for purchasing fund-
raiser tickets. One of the key facts was the continuous communications
proposed along with the maintenance of records to track who in the group had
made contributions to candidates.

The facts, as modified, eliminate the joint activity inherent in the original
proposal. If the officer simply discusses the candidates, there does not
appear to be any joint activity among the officers. The communications would
be in only one direction, no funds would be collected or "bundled" and no
records of participation would be maintained. In these circumstances, the
activity outlined in the amended request does not trigger the registration and
reporting requirements of the Act.

This response is informational only and does not constitute a declaratory
ruling because the facts provided lack specificity, including the name of the
corporation requesting the ruling.

Sincere]i,

Phillip T. Frangos
Deputy Secretary of State
State Services
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